View Romania tinuturi de poveste in a larger map

26 iulie 2011

Cascada Cailor - cea mai inalta cascada din Romania

Obiective turistice Maramures :
Descriere 
Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se pravaleste in jos formand cascada in mai multe trepte cu caderi succesive de 40 de metrii apoi 20 de metrii si din nou 40 de metrii.


Localizare: Statiunea Borsa, Judetul Maramures
Din Gara de Nord avem A 1646 Bucuresti Nord-Viseu de Jos (pleaca la: 17:30, soseste la: 05:20) (clasa 1,2 si cusete 1,2)
Din autograra Viseul de Jos sint curse de autobuze BorsaTrans (in zilele impare) si MaramuresTrans (in zilele pare) cu orele de plecare-sosire spre/din Borsa:
  • 05:10 - 06:10
  • 09:20 - 10:20
  • 17:20 - 18:20
  • 20:15 - 21:15.
La intoarcere: aceleasi ore pentru autobuze, dar cu plecare din Borsa (2 autobuze pleaca la aceeasi ora, unul din Viseu-Borsa si altul in directie inversa) si trenul A 1644 Viseu de Jos-Bucuresti Nord (pleaca la: 19:30, soseste la: 07:19) (clasa 1,2 si cusete 1,2).
Recomandare personala: 0262 368160 CFR Viseul de Jos

Poveste:Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorita pasunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a tine din primavara pâna în toamna "stavele" (hergheliile) de cai. Insa acest rai al cailor nu era chiar asa de linistit. Din când în când ursul incerca sa îsi gaseasca o prada usoara din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însa într-un loc deschis sansele ursului erau slabe. 
Asa ca ursul de obicei încerca sa incolteasca cai deasupra prapastiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sarmanele animale nu aveau alta solutie decât sa se arunce în hau, astfel ursul având câstig de cauza. Într-o noapte întunecata, fara vizibilitate si cu o furtuna de proportii, ursul a venit din nou sa îsi aleaga o prada. Speriati de fulgere si de atacul neasteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prapastie. Unii dintre ei au scapat dar o multime de animale au cazut în prapastie, ursul alegându-se dupa spusele localnicilor cu vreo 15 cai.
De atunci localnicii marcati de eveniment au început sa foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeste Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar pâraul care se pravaleste jos pe abrupturi se numeste Izvorul Cailor.
 Pentru  a ajunge la cascada cailor trebuie sa mergeti in centrul statiunii Borsa vis a vis de biserica de lemn Borsa, iar de aici sa luati telescaunul  care duce pana aproape de cascada.
Telescaun
Program Functionare           zilnic intre 9 - 17
Lungime traseu -                2030 m
Diferenta de nivel -            496 m
Capacitate de transport      400 persoane pe ora
Durata transportului           17 minute
Anul montarii                      1982

Pret transport                    8 ron dus
                                          15 ron dus intors
Copii sub 12 ani                5 ron dus
Copii sub 12 ani               10 ron dus intors
Daca urcati cu telescaunul va recomand sa luati ceva mai grosde imbracat, telescaunul fiind descoperit din cand in cand mai bate vantul sau poate incepe ploaia ,asa ca o maneca lunga nu strica.


 Iata si o lista cu trasee in zona 
Dupa parcurgerea celor 17 minute cu telescaunul si admirarea imprejurimilor de la inaltime calatoria se termina si de aici urmeaza un drum forestier accesibil pentru fiecare drumul spre cascada este unul in coborare ,dupa circa 20 de minute lejere incepe sa se observe cascada in toata splendoarea ei .





 Odata ajunsi in zona cascadei va puteti bucura de sunetul acesteia ,se pot face poze chiar de langa aceasta dar aveti grija cu pietrele sunt cam alunecoase in preajma.
Dupa momentele frumoase surprinse langa cascada urmeaza drumul de intoarcere care este putin mai greu este normal ca doar la venire spre acesta a coborat, iar acum este reversul.
Nu uitati sa plecati de la cascada mai devreme de ora 16 pentru a prinde si telescaunul in caz ca va doriti coborarea cu acesta, drumul de intoarcere se parcurge cam in 35-40 minute depinde de fiecare.
                                             Respectati natura doar asa ne va respecta si ea!
Incercati ca in plimbarile prin natura sa nu lasati nimic in locurile ce le-ati vizitat, haideti sa facem un minim de efort si sa pastram muntii curati.
Vreme frumoasa si calatorii placute!
                                                            Multumiri si va mai asteptam.



blog comments powered by Disqus